Metalik Bağ Nedir?
Metal katyonları ile elektron denizi arasındaki çekim kuvvetlerine metalik bağ denir. Negatif yüklü değerlik elektronlarının oluşturduğu elektron denizi metal katyonlarını bir arada tutar. Metaldeki pozitif ve negatif yük sayıları eşittir.
Periyodik sistemde genellikle sol ve orta tarafta bulunan metallerin atom yarıçapları ametallere göre büyük ve elektron verme yatkınlıkları yüksektir. Metal atomlarında son enerji düzeyinde bulunan elektronlara (değerlik elektronu) çekirdek tarafından uygulanan çekim kuvvetleri düşüktür. Bu sebeple metal atomlarındaki değerlik elektronları diğer element atomlarına göre daha serbest hareket eder.
Metal atomlarının değerlik elektronları sadece kendi atom çekirdekleri etrafında değil, bütün metal atomları çekirdekleri etrafında dolaşır. Bu şekilde bütün atom çekirdekleri etrafında hareketli olan değerlik elektronları bir elektron denizi oluşturur. Aşağıdaki şekilde magnezyum metalinde, elektron denizi şeklinde dolaşan elektronların içinde bulunan pozitif yüklü metal katyonları görülmektedir.
Negatif yüklü değerlik elektronlarının oluşturduğu elektron denizi metal katyonlarını bir arada tutar. Metaldeki pozitif ve negatif yük sayıları eşittir. Metal katyonları ile elektron denizi arasındaki çekim kuvvetlerine metalik bağ denir.
Bir metal parçasına dağılan değerlik elektronlarının hareketliliği, metale ısı ve elektrik iletkenliği kazandırır. Metalik bağ kuvveti de metal atomları çekirdeklerinin değerlik elektronlarına uyguladıkları çekim kuvveti ve metal yarıçapı ile ilgilidir. Bir periyotta sağ tarafa doğru gidildikçe atom çapı küçülür, genellikle metalik bağ kuvveti artar. Bir grupta aşağıya doğru gidildiğinde ise atom çapı arttığından genel olarak metalik bağ kuvveti azalır.
İyonik bağ oluşumu sonucunda iyonik bir bileşik, kovalent bağ oluşumu sırasında ise bir element veya bileşik molekülü oluşur. İyonik ve kovalent bağlar güçlü çekim kuvvetleridir. Metalik bağ da güçlü çekim kuvvetidir ve atomlar arasında oluşur. Ancak metalik bağ bulunduran bir yapıda, bir bileşik veya moleküler yapılı bir element oluşmaz.
Metaller kendi atomları ile bir element molekülü veya başka metal atomları ile bileşik molekülü oluşturmaz. Metalik bağ saf metallerin veya alaşımların katı ve sıvı hâllerinde görülür.