Asitler Bazlar ve Tuzlar

Asit ve Bazların Metallerle Etkileşimi

Vücuttaki protezlerde platin kullanılırken alüminyum veya çinko gibi başka bir metal kullanılmaz.

Alüminyum veya çinko asidik ve bazik vücut sıvılarıyla kolayca tepkime vermesine rağmen, platin soy metal olduğu için vücut sıvıları ile tepkime vermez. Metallerin asitlerle verdiği tepkimeler metalin özelliğine bağlıdır. Örneğin altın hiçbir asitle tepkime vermezken 1A ve 2A grubunda bulunan aktif metaller tüm asitlerle tepkime verir. Metaller tepkimeye girme eğilimlerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılır (Görsel 3.2.12):

Asit

Aktif Metallerin Asitlerle Tepkimesi

Aktif metaller asitlerle etkileşerek H2 gazı açığa çıkarır. Metallerin aktifliği periyodik sistemde aynı periyotta soldan sağa doğru azalırken aynı grupta yukarıdan aşağıya doğru artar. Aktif metallerin hepsinin aktiflikleri aynı değildir. Aktif metallerden bazıları havayla ya da suyla daha hızlı tepkime verir. Örneğin Na metali, suyla hızlı tepkimeye girerek H2 gazı açığa çıkarırken demir metali daha az aktif olduğundan suyla tepkimesi daha yavaştır.

Yarı Soy Metaller

Cu, Hg ve Ag metalleri oksijensiz asitlerle tepkime vermedikleri için günlük hayatta birçok alanda kullanılır. Yarı soy metaller oksijensiz asitlerle tepkime vermezler.  Yarı soy metaller HNO3, H2SO4 gibi oksijenli ve kuvvetli asitlerle tepkime verir. Tepkime sonucunda tuz, gaz ve su oluşur. Ancak açığa çıkan gaz, hidrojen değil asitin yapısına ve derişimine göre NO, NO2, SO2 gibi gazlardan biridir.

Soy Metaller

Au ve Pt kral suyu adı verilen HCl ve HNO3 karışımı dışında hiçbir asitle tepkime vermez.

Amfoter Metaller

Amfoter metal sınıfına giren Zn, Pb, Cr, Be, Sn, Al metalleri (Görsel 3.2.14) hem asitlerle hem de kuvvetli bazlarla tepkimeye girerek H2 gazı açığa çıkarır.

Alüminyum metali HCl ile tepkimeye girerek hidrojen gazı açığa çıkarır. Oluşan hidrojen gazı havadan hafif olduğu için serbest bırakılan balonun yükseldiği görülür. Alüminyum metali asitlerle tepkimeye girdiği gibi NaOH benzeri kuvvetli bazlarla da tepkime verir.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Soy metalleri açıkladığınız kısımda Au ve P demişsiniz, P değil Pt olacak aman dikkat

  2. Merhaba hocam.öncelikle selamın aleyküm.
    Ag Cu Hg elementleri HNO3 ile tepkime verdiği zamn açığa çıkan gaz NO midir yoksa No2 midir.
    Yada hangi durumlarda değisir.
    Deneme cözmüstüm acığa cıkan gaza NO2 dedim fakat cevap NO.
    Baska bir deneme de ise NO2 gazı diyordu neye gore belirliyoruz bu kısmı?
    saygılarımla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu