Apansız Buharlaştırma İle Damıtma Nedir?
Bu işlem deniz suyunun tuzunu giderme yöntemlerinin en önemlisidir. Hem aşınmanın ve çökmenin önlenmesi için düşük sıcaklıklarda çalışmayı sağlar hem de gizli ısıdan yararlanılır. Sıcak deniz suyu, düşük basınçlı bir bölmeye geçirilince, bir bölümü hemen buharlaşır. Bu birdenbire kaynama ve ısı vermeden buharlaşmaya apansız buharlaşma denir.
Damıtmadan sonra sıcak su soğutulur. Daha düşük basınç ve sıcaklıkta ikinci bir apansız buharlaştırma uygulanır ve işlem böylece sürer. Apansız buharlaştırma ile damıtma tesis, her biri bir öncekinden düşük sıcaklıkta çalışan bir dizi bölmeden oluşur. Deniz suyuna ilk ısı, geri geri basınçlı buhar türbünü gibi bir işletmeden düşük basınçlı bir buharla verilebilir.
Isıtılmış tuzlu su,bir bölmeden ötekine akar. Oluşan su buharı,tuzlu su damlacıklarını ayıraçlardan geçer.
Sonra buhar yoğuşur, tuzsuz su toplama kaplarına alınır ve depolanır. Tuzlu su, bir bölmeden ötekine geçerken yavaş yavaş soğur. Soğuyan su, yoğuşturma borularına geri pompalanır. Bu borularda deniz suyu ısı soğurur ve başlangıç noktasına oluşuncaya kadar, sıcaklığı bölmelerde yeniden dolaşması için gerekli olan sıcaklığa yaklaşır.
Kurak kıyı bölgelerinde bu tip büyük tesisiler kurulmuştur. Meksika kıyılarında, Tijuana yakınlarındaki bir tesis 1970’te tamamlanmıştır. Burada denizden günde 27 milyon litre tuzsuz su elde edilir.