Aktif Karbon Filtresi Nedir?
Aktif Karbon Filtresi Nedir?
Aktif Karbon Filtresi Nedir? Bilindiği üzere içme ve kullanma sularına çeşitli organik ve kimyasal karışımlar söz konusudur. Gerek bakteri atıkları, gerekse kimyasal eriyikler ya da karbonhidrat parçalanması sonucu açığa çıkan karbondioksit vb. gazlar, su kalitesini olumsuz olarak etkilemekte, hatta içme sularında çeşitli tehlikelere yol açmaktadır. Ayrıca dezenfeksiyon amacıyla suya sonradan katılan serbest klor ve klor bileşikleri, deterjan, petrol, sanayi atıkları ve asbest gibi maddeler de insan sağlığı açısından büyük olumsuz etkilere sahiptir.
Aktif karbon filtreler, bu tarz tehlikeleri ortadan kaldırmak ve suya arzu edilen içim lezzetini vererek, kaliteli bir su elde etmek amacıyla, özellikle içme sularında kullanılmaktadır. Aktif karbonun doğal adsorbsiyon yeteneği sayesinde sudaki eriyik, gaz ve katı partiküllerle ağır metaller, aktif karbonun çeşitli versiyonları ile emilerek sudan alınır. Yaklaşık 1000 m2/ gr yüzey alana sahip olan aktif karbon 0.2-2 mm granül boyutunda olup, insan sağlığına zararlı etkileri yoktur. Diğer sistemlerde olduğu gibi, periyodik geri yıkama işlemi yapılarak, filtrant maddenin doğal ömrü uzatılır.
Servis süresince su, tank içerisinde aşağıya doğru akıtılarak arıtılıp hatta verilir. Ters yıkamada su, tank içerisinde ters yönde aşağıdan yukarıya doğru akar. Tank içerisindeki materyal kabartılarak yıkanır ve içerisindeki yabancı maddeler drenajdan dışarı atılır. Temizleme esnasında ise tanka su verilerek durulanır.
Valf bu üç çevrimli işlevlerini yerine getirirken dışardan müdahaleye ihtiyaç duymadan otomatik olarak çalışır. Ters yıkama sırasında sistemde bir su kesintisi veya kısıtlaması olmaz sistem by-pass dan su verir.
Aktif karbon ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir konu, bakteri üremesi için uygun ortam oluşturabilmesidir. Çünkü, aktif karbon organik maddeyi tutar ve eğer suda bakteri varsa, bakteri bu organik maddeyi besin
olarak kullanarak üreyebilir. Bu gibi durumlarda bakteri kaçağı oluşumu mümkündür. Bu sebeple aktif karbonun öncesinde ve sonrasında suyun dezenfekte edilmesi önemlidir.
Aktif karbon sistemlerin dizaynında, ünite tankı içindeki yatak hızının klor giderimi için 25 mt/saat’i organik madde giderimi içinse, 6 mt/saat’i aşmaması gerekir. Bu hızı aşan durumlarda ünite verimli çalışmayacaktır.
Aktif Karbon Filtresi Nedir?